Fejléc szöveg

Mikrobiológiával
Földünk és állataink
egészségéért és
tisztaságáért

Fagykárok enyhítése

Az elmúlt hónapok szokásosnál hidegebb időjárása gondokat okozhatott a fagyérzékenyebb növénykultúrák esetében. Az előzetes hírek alapján ez részben a szőlő-, gyümölcs- és az erős fagyokra meglehetősen érzékeny szamóca ültetvények növényállományát érinthette károsan. A szántóföldi növénytermesztésben -amennyiben megbízható, jó minőségű vetőmag került a földbe, és a vetési technológia is megfelelő volt- a fagy jó eséllyel nem károsította számottevően a növénykultúrákat.

Természetes ökológiai alternatíva a fagykárok enyhítésében

A klímaváltozás miatt hazánkban is egyre gyakoribbá válnak az időnként szélsőséges időjárási körülmények, s ezért a gazdálkodóknak érdemes odafigyelniük mind a vetőmag kiválasztására, mind pedig a vetéssel kapcsolatos munkák megfelelő elvégzésére.

Stressztűrés

A vetőmag előállító és forgalmazó cégek is figyelembe veszik ezeket a változásokat, és igyekeznek minél hatékonyabb megoldásokat találni a kihívásokra -hő-, hideg- és aszálytűrő, azaz komplex stressztűrő-képességű- új fajták, és hibridek fejlesztésével. Ez ma minden komoly nemesítő cég kiemelt céljai között szerepel. A jövőben a gazdálkodóknak is eszerint érdemes megválasztaniuk a földjükbe kerülő vetőmagot.

egészséges

      Súlyosan fagykárosodott

                                                                                              

emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény

Jó hír a gazdálkodók számára, hogy az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény hatékony segítséget nyújthat a növénytermesztési ágazatokat sújtó fagykárok enyhítésében is, mind a szőlészetekben, gyümölcsösökben, mind pedig a szántóföldi növénytermesztésben egyaránt. Ez az egyedülálló fajgazdagsággal rendelkező készítmény a benne található mikroorganizmusok kedvező fajösszetételének köszönhetően hatékonyan segíti a növényeket a fagykárok okozta szöveti sérülések regenerálásának gyorsításában.

A készítményben több olyan baktériumfaj is található, mely növényi növekedést serkentő hormonokat -auxin, gibberelin- és egyéb a növények számára hasznos anyagokat termel, amelyekkel a növények télállóságát is képesek fokozni -Bacillus megaterium, Azotobacter vinelandii, Azospirillum lipoferum. A Streptomyces griseoviridis által termelt hatóanyagok között olyanok is megtalálhatóak, amelyek a növények gyökérképződését is segítik. Az emBIO-ban található nitrogénmegkötő és foszformobilizáló baktériumok -Bacillus megaterium, Azotobacter chroococcum, Azotobacter vinelandii, Clostridium pasterianum, Azospirillum lipoferum, Arcobacter nitrofigilis stb. pedig a növények jobb tápanyagellátásával segítik azok fejlődését.

A készítmény talajkezelésben történő felhasználásával a talaj szerkezete is javul, ami szintén tovább segíti a növények megfelelő fejlődését és a stresszhatásokkal szembeni nagyobb ellenállóképességének kialakulását és fenntartását. A termékben található Coniothyrium minitans és Streptomyces griseoviridis pedig elismerten hatékonyan alkalmazható a gombás- és bakteriális eredetű betegségek megelőzésében és visszaszorításában egyaránt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy több hatékony biológiai növényvédőszer fő összetevőjét képezi a fentebb említett hiperparazita gomba és antibiotikum termelő baktériumfaj (ÖKO-NI, Azoter, Mycostop).

Rozsnyói Gergely
agrármérnök - szaktanácsadó